13. Tanssijan kehonhahmottaminen ja -hallinta

Tanssitunneilla ei ehkä tule puhuttua niin paljon kehonhahmottamisesta, koordinaatiosta ja hallinnasta kuin ehkä olisi syytä. Toisaalta tanssi itsessään on loistava tapa harjoitella noita asioita, mutta jossain vaiheessa tanssinharrastaja tai tanssija tulee törmäämään tähän asiaan, jotta pääsee etenemään tasoltaan eteenpäin.

Kun puhun kehonhahmottamisesta, tarkoitan sitä, miten ihminen tunnistamaan omasta kehosta oikean ja vasemman puolen, vartalon keskilinjan ja etu- ja takaosan. En siis tarkoitan ulkoisia seikkoja, koska kaikki voivat tanssia riippumatta siitä millainen vartalo on, ja ikäkään ei ole este. Tanssi kuuluu kaikille. Minusta on ihanaa, kun tanssiessa tapaa paljon erilaisia ihmisiä ja jokainen meistä on arvokas, uniikki yksilö.

Kehonhahmotus auttaa tanssijaa tanssiliikkeiden suorittamisessa. Tanssitunnilla teemme, vaikka lantioetukahdeksikkoja, jolloin oikean ja vasemman kahdeksikon lenkin tulisi olla samanlaiset sekä molemmilla puolilla lantiota että lantion kierto edessä ja takana ja muistaa käydä myös sivulla. Tanssiliikkeitä kun voi varioida lukemattomin eri tavoin, kehonhahmotus auttaa hahmottamaan kehosta sitä kohtaa, missä olisi tarkoitus tapahtua jotain. Pystymme tunnistamaan kehon eri puolet sivuilta, edestä ja takaa, ylhäältä ja alhaalta.

Kehonkeskilinjan tunnistaminen on tärkeää, koska se edesauttaa kehon eri puolien hahmottamisessa ja auttaa tasapainon pitämisessä. Voisi ajatella, että jakaudumme neljään eri osaan: ylä- ja alaosat oikealla ja vasemmalla. Keskilinjan tunnistaminen ja sitä tukevien lihasten käyttäminen auttaa meitä liikkumaan tanssiessa. Pelkästään päkiöillä olo on huomattavasti vaikeampaa, jos omaa keskilinjaa ei tunnista tai jaksa tukea. Esimerkiksi jos haluat saada arabeskeistasi tai undulaatiolla liikkumisesta enemmän irti, kannattaa tutkailla, miten tunnistat omasta kehostasi eri osat ja hallitsen keskilinjan. Toki kaikilla meillä on omat ongelmakohdat, toisella voi olla selkä, toisella polvi ja kolmas on jumissa näyttöpäätetyöstä, jotka antavat lisähaastetta kehomme toiminnalle niin arjessa kuin tanssitunnilla. Muista siis olla armollinen itsellesi ja omalle keholle, jokainen meistä tekee sen, mihin sillä hetkellä pystyy ja tuntuu hyvältä. Treeni saa tuntua lihaksissa, mutta itseään ei pidä satuttaa. Sellainen kipu ei tee hyvää.

Kun hahmotamme kehomme eri linjat ja osat, seuraavaksi on hyvä muistaa harjoitella koordinaatiota. Yksinkertaisimmillaan se on sitä, että sujuvasti kosketamme vasemmalla kädellä oikeaa jalkaa. Tässäkin tanssi on loistava liikuntalaji, koska haemme jatkuvaa, pehmeää kokonaisuutena etenevää liikettä, jossa kehon eri osia käytetään sujuvasti. Teemme tanssisarjoja etenemällä tanssiliikkeestä toiseen eri nopeuksin. Lisäksi tanssiessa joudumme tarkkailemaan ympäristöä samalla kuin liikumme, ettemme törmää seinään tai toisiimme. Usein tanssikoreografiassa tanssisarjoja tehdään eri suuntiin liikkuen tai paikalla ollen. Pyörähdyksen jälkeen meidän pitää osata hahmottaa, missä on se suunta, minne pitäisi olla seuraavaksi menossa. Kuvitellaan vaikka, että tanssija törmää esiintyessä katsojaan, seinään tai tippuu lavalta. Tätä ei kukaan halua kokea.

Jotta saamme kehomme toimimaan, mistä kohdasta haluamme, astuu esiin kehonhallinta. Vaikka hahmottaisit lantiosi edestä, takaa, oikealta ja vasemmalta, mutta lihaksesi eivät jaksa pitää vatsan tukea paikallaan, haluttu liike muuttuu muuksi ja usein epäpuhtaaksi. Esimerkiksi lantion vaakaliikkeistä tulee sahaus tai kippi, vaakaympyrästä tulee afronkaltainen ympyrä. Pakkaan kun lisätään kehonhallinnan puute ja vääräksi muuttunut liikerata, tanssiliikkeiden ergonomia häviää ja voimme satuttaa itseämme. Sekä tanssinharrastajan että ammattilaisen on hyvä muistaa treenata lihaksiaan. Jos et tykkää käydä kuntosalilla tai ryhmäliikuntatunneille, kotonakin voi harjoitella omankehonpainolla tai pienillä irtopainoilla. Lempivälineeni on jumppakuminauha, joko sopii vaikka taskuun, mutta jonka avulla saa lihaksia polttelemaan hyvinkin nopeasti.

Olen valmistelemassa tanssinharrastajan oheisharjoittelupakettia verkkokurssina sisältäen mm. tasapaino, kehonhahmotus, koordinaatio, lihaksien aktivointiharjoitteita kehonhuoltoa unohtamatta. Kurssin ennakkomyynnin aikana tulet saamaan hyvänalennuksen kurssin hinnasta. LJulkaisen lisätietoja kevään aikana. Kiinnostaisiko sinua osallistua tälle kurssille?

Kuva c) J-P Korpi-Vartiainen, foodion.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s