11. Tanssipaita ja ompelua

Koin pari päivää sitten valaistumisen. Näin wannabe ompelijana heräsin siihen, että maailmassa on olemassa ompeluprojekteja helpottavia asioita – valmiskaavoja. En tiedä missä pullossa olen elänyt, mutta olen yrittänyt tuhrata itse omat, vähäiset kaavani. Toki yrityksen ja erehdyksen kautta sain aikaiseksi kivan tanssipaidan (myöhemmin lisää tästä). Samoin olen testaamalla saanut tehtyä kaavan täysikellohameelle. Tein myös merenneitohelmaisen hameen, mutta taisin turhautuneena heittää kaavan roskiin tai sitten se lymyää minulta piilossa tanssitavaroiden seassa. Merenneitohelmaisesta hameesta näyttää yllätykseksi tulevan kiva.

Tanssiystäväni oli tehdyt itse aivan upeat leggingsit, ja niistä keskustellessa tuli ilmi valmiskaavojen olemassaolo. No, pitkät kun on piuhat, asian sisäistämiseen minulla meni viikko ennen kuin lamppu syttyi päässä. Seuraava kysymykseni olikin, että millaisia ja mistä niitä saa.

Minulla oli tarvetta ompelulangalle, joten päätin piipahtaa Kuopion Eurokankaassa. Tuolla reissulla eksyin jotenkin kummallisesti tutkimaan kangaspalalaarien aarteita, ja onnistuneen tanssipaidan innoittamana, ostin palasin uutta kangasta. Ostin myös varuilta toistakin kangasta. Unohdin kysyä kaavoista, mutta kassalta lähtiessä myyjä tarjosi minulle Burdan kaavojen kevätmalliston esitettä. En tiedä näytinkö liian eksyneeltä, kun hän kysyi, haluanko esitteen, mutta ilahduin todella paljon tarjotusta mahdollisuudesta. Taisin ajaa kotiin enemmän innoissani esitteestä kuin uusista kankaista. Kotona tutkailin esitettä silmät suurina ja uusia ideoita alkoi vilistä päässä treenivaatteista kesämekkoihin. Aika näyttää mikä idea toteutuneen. Toki tykkään soveltaa omiani niin kokatessa kuin leipoessa, niin sama saattaa jatkua ompelussa, mutta uskoisin saavani jostain peruskaavoista apua ompeluprojekteihini. Huomio ja rasti seinään, myönnön puhuvani ompeluprojekteista monikossa. Asian vierestä, toinen rasti seinään hiihtämisen aloittamisesta parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Mitä kauemmin on tullut tanssittua, sitä enemmän arvostan tanssitunnilla toimivaa paitaa. Mieleisiä paitoja on ollut vaikea löytää, joten vanhat lempipaidat tulee kulutettua puhki. Paidan pitää olla riittävän pitkä ja kapea, jottei helma nouse ylös käsiä nostettaessa ja vie lantionvyötä mennessään. Aikaisemmin tykkäsin 3/4-hihoista, mutta nykyään kelpaa hihattomatkin. Yleensä puen paidan päälle boleron tai muun pitkähihaisen. Laihtumisen myötä vanhoista lempipaidoista on tullut liian isoja, joten tarve uusille paidoille on ajankohtaista. Päätin kokeilla tehdä paidan itse, kun mieleisiä ei sattunut kohdalle.

Parisen vuotta sitten yritin tehdä yhdestä lempipaidasta kaavaa, mutta paita ei onnistunut kovin hyvin. Vaatekaapin tyhjentyessä, päätin palata takaisin tutkailemaan aikaisemmin tekemäni paidan kaavaa. Kaivoin esille kahden lempipaitani raadot, joiden avulla mallailin vanhasta kaavasta version 2. Kaava parani, mutta käsiaukot jäivät aavistuksen epäsymmetriseksi. Pieni ero ei kuitenkaan haitannut, kun yritin huomioida asian kangasta leikatessa. Toki joku fiksumpi henkilö olisi kokeillut tehdä testipaidan simppelistä kankaasta, mutta minä tietysti hyppäsin suoraan syvään päätyyn ja valitsin printtikankaan raidoilla. Minkä sitä ihminen mahtaa, kun inspiraatio iskee. Raidat sain kuitenkin kyljistä kohdilleen ja mieleinen tuli.

Onko sinullakin lempipaita tanssitunnille tai millaisia paitoja tykkäät käyttää tanssiessa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s